Izdelki

2-delni sistemi
1-delni sistemi
Drenaža
Izpiranje
Pripomočki
Domov > Kako oskrbeti stomo

Kako oskrbeti stomo

Kako pogosto naj zamenjam pripomočke?

Pogostost menjavanja pripomočkov je odvisna od vas in vašega pripomočka. Če uporabljate enodelni sistem, vrečko zamenjajte, ko vsebina doseže polovico vrečke ali ob neugodnem počutju oziroma, ko bo potrebno.

Prepogosto ali nepotrebno menjavanje ni priporočljivo, saj s tem dodatno dražite kožo.
Če uporabljate dvodelni sistem, vrečko zamenjajte, ko vsebina doseže polovico vrečke ali takrat, ko se neudobno počutite oziroma, ko bo potrebno.

Kožna podloga sme biti na koži prilepljena največ pet dni pri kolostomi, pri ileo- in urostomi pa zaradi večje agresivnosti izločka največ tri dni.

Kako naj zamenjam pripomoček?

Najbolj primerno mesto za menjavo pripomočka je kopalnica, kjer imate dostop do tople vode in ogledalo. Če te možnosti nimate, bo dovolj umivalnik s toplo vodo in priročno ogledalce.

 1. Pripravite pripomoček (če uporabljate eno- ali dvodelni sistem, ki nima predizrezane odprtine, izrežite notranji del kožne podloge tako, da se bo odprtina na kožni podlogi po obliki in velikosti prilegala vaši stomi).

  pripravite pripomoček
 2. Uporabljen pripomoček pazljivo odstranite tako, da počasi in previdno odlepite zgornji rob. Z eno roko pridržite kožo, z drugo pa podlogo nežno in počasi odstranite v smeri stran od sebe in hkrati navzdol.
 3. pripravite pripomočekStomo in kožo okrog nje umijte s čisto vodo in blagim milom. Ne uporabljajte alkoholov in mastnih losjonov. Kožo okrog stome očistite s krožnimi gibi od zunaj navznoter, da ne bi zanašali izločka v okolico.
 4. V predelu okrog stome je treba morebitne dlake pobriti ali še bolje postriči. S tem boste omogočili dobro sprijemanje kožne podloge na kožo in preprečili zatekanje izločka pod kožno podlogo ali celo predčasno popuščanje.
 5. Kožo previdno osušite do suhega s papirnatimi robčki ali nesterilnimi kompresami (ne uporabljajte vate, ker na koži pušča vlakna). Po potrebi na stomo položite preganjen papirnati robček, da bo vpijal blato ali seč.
 6. pripravite pripomoček Če so okrog stome brazgotine ali neravni predeli, uporabite zatesnitveno pasto tako, da jo z vlažnim prstom nanesete na kožo okoli stome in počakate, da se pasta osuši.
 7. S kožne podloge enodelnega ali dvodelnega pripomočka odstranite zaščitni papir.
 8. Podlogo namestite tako, da spodnji rob odprtine na kožni podlogi nastavite na spodnji rob stome in nato počasi nadaljujete proti vrhu. Ko je kožna podloga nameščena, jo pogladite z obema rokama, posebno pozornost pa namenite dobremu lepljenju na predelih, kjer so brazgotine ali kožne gube.
 9. Če imate dvodelni sistem, priporočamo, da po namestitvi kožne podloge čez položite nesterilno gazo, ki bo vpila morebitne izločke (zlasti pri urostomi in ileostomi, kjer je izloček tekoč, redek), medtem ko boste pripravljali zbiralno vrečko za namestitev. Na ta način boste preprečili zatekanje izločka pod kožno podlogo, še preden se dobro sprime s kožo. Ko pričnete nameščati vrečko, gazo odstranite.
 10.   Če uporabljate dvodelni sistem:
  • Pred namestitvijo vrečke z rahlim gubanjem spustite vanjo zrak in tako ločite stene vrečke.
  • Odstranite papir, ki ščiti lepljivi del vrečke, z jezičkom za nameščanje.
  • Vstavite jeziček vrečke v odprtino na kožni podlogi, dokler ne začutite rahlega upora. Izogibajte se dotikanju lepljivega predela.
  • Poravnajte in prilepite vrečko na kožno podlogo tako, da vrečko upognete nazaj proti kožni podlogi, ne da bi pri tem naredili gube.
  • Previdno namestite lepljivi del tako, da ga s pritiskom pogladite.
  • Z rahlim potegom vrečke preverite, ali je dobro nameščena.
B.Braun
080 87 86