Izdelki

2-delni sistemi
1-delni sistemi
Drenaža
Izpiranje
Pripomočki
Domov > Nega stome > Prehrana in uživanje tekočin

Prehrana in uživanje tekočin

Zadovoljevanje potreb po hrani in pijači je življenjskega pomena. Stomistu svetujemo lahko, zdravo prehrano. Pri tistih, ki imajo ileostomo, odsvetujemo živila z veliko vlakninami zaradi možnega nastanka zapore črevesa. Prehrana naj bo pestra, enakomerno porazdeljena čez dan (3–5 obrokov). Zelo pomembno je tudi uživanje zadostne količine tekočine (sem ne štejejo kava, alkoholne in gazirane pijače,..) vsak dan (2 l na dan; pri ileostomi 1,5–2 l + količina izgubljenega izločka prek ileostome; pri urostomi 2 l na dan in več).

Prehrana stomista se razlikuje prvih šest tednov po operaciji in kasneje po šestih tednih. V prvih tednih po operaciji uživajo stomisti hrano z manj vlakninami, z manj ostankov, postopoma pa preidejo na lahko, zdravo prehrano. Če ima stomist poleg operacije na črevesju še razne spremljajoče bolezni (npr. bolezen ledvic …), se glede prehrane ravna po dietnih napotkih, primernih za določeno bolezen. Pri ileostomi ni absorpcije vode in drugih hranil. Blato je zato redko, prisotni so še prebavni encimi, ki lahko dražijo kožo okrog stome.

Pomembno je uživanje hrane v mirnem okolju in počasi, hrano je treba dobro prežvečiti, ko uvajate novo živilo, ga zaužijte sprva v manjši količini. V začetku svetujemo vodenje dnevnika prehrane. Tako boste najbolje ugotovili, kako posamezna živila delujejo na vas oz. vašo prebavo.

Težave, ki so možne pri stomistih zaradi prehrane, so:

  • napenjanje
  • vetrovi (stročnice, gazirane pijače, čebula, cvetača, zelje …)
  • neprijeten vonj (zelje, jajca, čebula, česen …)
  • zaprtje
  • driska
  • zapora stome (koruza, suho sadje, oreščki, jabolčna lupina – neprežvečena …)
  • vzdraženost kože okrog stome

Dobro je poznati učinek posameznih živil na prebavo:

  • zapirajo: trdi siri, rozine, zelena, kokos, bel kruh, rdeče vino, koruza, krompir, prekuhano mleko
  • odvajajo: surova zelenjava, slive, špinača, fižol, pivo, sladkor, kava, surovo mleko
  • napenjajo: čebula, zelje, sveže sadje, pivo, šumeče pijače, koleraba, cvetača, stročnice
  • zmanjšujejo napenjanje: sok brusnic, jogurt
  • povečujejo neprijeten vonj: jajca, gobe, meso, česen, beluši, čebula
  • zmanjšujejo neprijeten vonj: peteršilj, špinača, zelena solata, jogurt, brusnice
B.Braun
080 87 86