Domov > Potovanja

Potovanja

Potujemo na različne kraje, bližnje in daljne. Pri potovanju se poslužujemo različnih prevoznih sredstev, kot so kolo, motor, avtomobil, vlak, letalo. S stomo lahko potujete povsod, kamor želite, z različnimi prevoznimi sredstvi in v vse kraje sveta, tako kot poprej. Seveda pa je treba imeti s seboj vedno dovolj pripomočkov za nego in oskrbo stome, odvisno od tega, na kako dolgo potovanje nameravate iti.

  • Pri potovanju z letalom imejte osnovni komplet za oskrbo stome vedno v ročni prtljagi.
  • Pri daljših potovanjih je priporočljivo, da imate pri sebi več pripomočkov, za večkratno menjavo. Tako se boste izognili neprijetnostim, če bi se izgubila vaša prtljaga oziroma bi nanjo morali malo dlje čakati.
  • Pri potovanjih v tuje kraje, sploh v eksotične dežele, se vedno posvetujte z zdravnikom glede potrebnih obveznih cepljenj. Ravno tako bodite previdni pri uživanju različne hrane in pijače, ki je niste vajeni in bi vam lahko škodila. Posebno pozornost je treba nameniti tudi uživanju zadostne količine tekočin, zlasti ko potujete v vroče kraje.
  • V krajih, kjer so težave s pitno vodo, je najbolje da se poslužujete ustekleničene.

Priporočljivo je imeti s seboj sredstva za pomoč pri driski ali zaprtju, o katerih se posvetujte z osebnim zdravnikom oz. enterostomalnim terapevtom. Prav tako bodite posebej pozorni na higieno in umivanje rok, ki je ključno pri preprečevanju različnih okužb.

B.Braun
080 87 86