Domov > Stoma in nosečnost

Stoma in nosečnost

Če ima ženska stomo in si želi otroka, se ji pogosto to zdi nemogoče. Pojavlja se mnogo vprašanj o vplivu rastočega trebuščka v nosečnosti na stomo, vplivu pritiska na stomo, o tem, ali bosta odvajanje in uriniranje ovirana, ali bo porod bolj zahteven, kot če bi potekal brez stome – naravno. V preteklosti so zdravniki odsvetovali zanositev. Danes se o tem razmišlja bolj pozitivno. Seveda je nosečnica s stomo deležna bolj intenzivne zdravstvene obravnave in opazovanja, vendar se pogosto najdejo ustrezne rešitve. Priporoča se, da se pred zanositvijo posvetujete z zdravnikom, ginekologom ali enterostomalnim terapevtom. Tako se lahko že pred zanositvijo seznanite o vplivu zdravil, ki jih jemljete, predhodnih operacij, glede fizične sposobnosti itd. Večina zdravnikov svetuje 1 do 2 leti pavze po operativnem posegu, preden ženska zanosi, in sicer zato, da si telo opomore.

Nosečnost, porodna teža otroka in kondicija sta enaki kot pri naravnem porodu. Kljub stomi poteka porod povsem normalno kot pri ženskah, ki stome nimajo. Tveganje za prezgodnji porod ni nič večje kot pri nosečnicah brez stome.

Običajno zdravnik močno odsvetuje zanositev v času aktivnih vnetnih bolezni (ulcerozni kolitis, Crohnova bolezen). Če so vnetne bolezni v remisiji (mirovanju) v času zanositve, potem ostanejo tudi v nosečnosti. Če pa so vnetne bolezni v času zanositve aktivne, se lahko še poslabšajo, kar prinaša določena tveganja. Pri ljudeh z ulceroznim kolitisom je 50 odstotkov možnosti poslabšanja bolezni, medtem ko pri tistih s Crohnovo boleznijo 25 odstotkov. Napadi bolezni so dobro obvladljivi s konvencionalnimi zdravili, ki ne vplivajo na nerojenega otroka.

Nekatera dejstva so pomembna za vse nosečnice, bodisi imajo stomo ali ne. V prvi vrsti naj bi imele uravnoteženo prehrano, zadosti tekočine, vitaminov in mineralov. Otrok je tako rekoč ogledalo zdravega življenja in prehranskih navad matere. Ravno tako je pri nosečnicah pomemben poseben vnos folne kisline. Če je zadnji del tankega črevesa odstranjen, se resorpcija zmanjša zato je pomembna je kontrola v krvi. Enako velja za železo, beljakovine in vitamin B12, ki so ravno tako zelo pomembni. Med nosečnostjo so pogosta zaprtja zaradi zmanjšane peristaltike črevesja. Vzrok je nosečnostni hormon progesteron in pritisk plodu, ki raste v maternici. To je normalno in se lahko dogaja vsaki ženski v nosečnosti. Tisto, kar se lahko zaplete pri nosečnici s stomo, je zaprtje, obstrukcija črevesja. Zato je potreben posvet z zdravnikom ali medicinsko sestro, enterostomalno terapevtko. Vzrok je običajno hrana in pri tem lahko samoklistiranje zelo olajša težavo. Zato se pri nosečnicah s kolostomo priporoča ležanje na desni strani in pri ileostomi na levi strani, tako da ima maternica dovolj prostora.

Pri nosečnicah z urostomo sečevodi niso na običajnem mestu. Ležijo bolj spredaj in se iztekajo v stomo. Rastoča maternica ne more prekiniti delovanja sečevodov.
Ker postaja trebuh čedalje večji in koža napeta, je nameščanje kožnih podlog in vrečk celo lažje. Težave pri tem nastopijo le, če je trebuh tako velik, da stoma ni dobro vidna. Ena izmed rešitev težave je uporaba ogledala pri nameščanju. Ravno tako se z nosečnostjo spreminjata velikost in oblika stome. Iz teh razlogov je treba primerno izrezati pravilno odprtino za stomo na kožni podlogi, da bi preprečili zatekanje izločka pod podlogo. Včasih je potrebna tudi menjava vrste pripomočka za oskrbo stome ali pa kožna podloga z večjo odprtino. Ravno tako je lahko nenavaden občutek v nosečnosti, ko otrok prične brcati, tudi proti stomi. To naj nosečnico ne skrbi saj otrok ne more ničesar poškodovati. Mnogo nosečnic uporablja trebušni pas za podporo stomi. To je elastični pas različnih širin in dolžin. Podporni pas je pametno uporabiti, da preprečimo prolaps stome ali rupture. Lahko se pojavi tudi parastomalna kila zaradi večanja trebušnega obsega in slabše trebušne stene. Navkljub stomi uspejo nosečnice s stomo roditi normalno, čeprav porod na domu ni svetovan.

B.Braun
080 87 86