Domov > Spolnost

Spolnost

Med partnerjema so intimni odnosi pomemben del partnerskega odnosa. Stoma vpliva na doživljanje telesne samopodobe posameznika. Počutje človeka je močno odvisno od tega, kako vidi svoje telo. Zato so intimni odnosi velika podpora pri psihološki opori, sprejemanju samega sebe s spremenjeno telesno podobo in vključevanju v vsakdanje življenje.

Nekatere osebe s stomo o tej temi ne želijo spregovoriti in se ji med pogovorom izogibajo, in sicer ženske pogosteje kot moški. Pri tem imajo običajno starejši moški manj težav od mlajših in ravno tako poročene osebe manj od neporočenih. Vse to je povezano s psihološkim doživljanjem spremenjene telesne podobe in odnosov v družini, med prijatelji, svojci. Pri tem si lahko pomagamo z različnimi privlačnimi oblačili, ki stomo zakrijejo in z lastno voljo, da medtem odmislimo, da imamo stomo.

Otresti se moramo vseh strahov, tako pred zvoki, ki lahko prihajajo iz stome, kot pred tem, da bo pripomoček izpustil. Lahko si pomagamo z mini vrečkami, pred spolnim odnosom uredimo stomo, izpraznimo oz. zamenjamo vrečko, uporabimo dišave, nevtralizatorje vonja, ki se dajejo v vrečko ipd. Upoštevati je treba, da se lahko poleg psiholoških ovir pojavilo tudi fiziološke motnje, ki ovirajo ali onemogočajo spolni odnos. Te motnje so lahko posledica osnovne bolezni oz. kirurškega posega ali delovanja zdravil, ki jih moramo jemati. Fiziološke težave so lahko različne, pri moških in ženskah.

Spolnost je pomemben del kakovosti življenja in ni razloga, da bi se osebe s stomo morale temu odpovedati. Svetujemo, da se pogovorite z zdravstvenim osebjem, enterostomalno terapevtko, zdravnikom. Le tako boste našli pot do prave rešitve nastalih težav.

B.Braun
080 87 86